Korteknie Stuhlmacher
Architecten


CAN- mobiel informatiepaviljoen
CAN- mobile information pavillon


loadbearing truss: CAN (kan makkelijk!)

transportable components

transportable components

transportable components

transportable components

loadbearing truss: CAN (kan makkelijk!)

final composition

interior ground floor

interior top floor

colour and scale: reference (CAN!)

colour and scale: reference/ red and white in public space

colour and scale: reference/ red and white in public space

photomontage final version

photomontage final version

plans ground and first floor

plans second and top floor

sections

locatie: Centrum Amsterdam Noord
Opdrachtgever: ING Vastgoed, Czan projectontwikkeling
Ontwerp 2006

Ons vooorstel voor CAN wil meer zijn als alleen een flexibel en verplaatsbaar verkoopcentrum in een nieuwbouwwijk. CAN is een stoer, fris en duidelijk herkenbaar baken in het veranderende landschap van Amsterdam Noord en een plezierige plek voor bewoners en geïnteresseerde mensen van buitenaf.

De door de opdrachtgevers gebruikte slogan CAN - KAN MAKKELIJK is vertaald in een begrijpelijk gebouw met flexibele en bruikbare ruimtes, en stevig en gezond materiaal. Het gebouw bestaat uit een viertal volumes van nagenoeg dezelfde afmetingen, vier bij zes meter. Deze afmetingen staan het transport over de weg net toe. Twee volumes worden als ranke torens rechtopgezet. Ze bevatten naast infrastructuur en installaties ook een aantal bijzondere spreekkamers met uitzicht. Ze worden aan elkaar gekoppeld d.m.v. een liggend bouwdeel en dragen een 'bruggebouw'. Een groot, verhoogd en overdekt terras vormt het hart van CAN. Van hieruit hebben bezoekers een goed overzicht over de bouwactiviteiten en wellicht ook over hun toekomstige woningen. De bijzondere ruimte is tevens geschikt voor de meest uiteenlopende evenementen, manifestaties, concerten, feesten en voorstellingen. In de 'brugruimte' die letterlijk door de letters CAN (of KAN?) wordt gevormd is er ruimte voor grotere bijeenkomsten, voor feesten, diners of tentoonstellingen. Van hieruit heeft men een fantastisch uitzicht over de gehele gebiedsontwikkeling in Noord. Met behulp van een groot theatraal gordijn kan het uitzicht, de maat en de sfeer van de ruimte op eenvoudige manier worden veranderd.

KAN MAKKELIJK slaat niet alleen op de uitstraling maar ook op de constructie: wanden, vloeren en daken zijn geconstrueerd uit hetzelfde materiaal; kruisgewijs verlijmde massiefhouten platen. De vier losse bouwdelen zijn stabiel genoeg om in één stuk te worden opgetild en vervoerd. De houten platen zijn zo dik dat het constructieve materiaal zonder isolatie een prettig binnenklimaat garandeert, zowel 's zomers als 's winters. De platen zijn aan de buitenzijde gecoat met een elastische elastomeer-coating die direct op het hout opgebracht kan worden. Binnen een paar dagen kan het object op locatie in elkaar worden gezet, een spectaculaire operatie met grote bouwelementen die kant en klaar worden aangeleverd. Het transport naar de volgende bouwplaats gaat net zo makkelijk. De benedenverdieping van het gebouw kan volledig worden gesloten en wordt dan alleen verlicht door een aantal bovenlichten- op die manier is het gebouw goed beschermd tegen eventueel vandalisme. De toegevoegde 'satelliet' stellen we ons voor als een apart theatraal volume in de vorm van een grote buitentrap.
We vinden het belangrijk dat het gebouw ook na de beoogde gebruiksperiode van ± 10 jaar moet kunnen blijven functioneren: als mobiel openluchttheater, als podium voor concerten of als bijzondere Horeca-gelegenheid, waar dan ook in Amsterdam Noord of erbuiten.

Site: Centre Amsterdam North 
Client: ING, Czan projectontwikkeling 
Design: 2006 

CAN wants to be more than just a flexible and mobile information- and selling pavilion in the midst a large building site: we propose a sturdy, fresh and easily recognisable beacon in the changing landscape of Amsterdam North and an enjoyable place for inhabitants and visitors alike.

The slogan used by the clients CAN- kan makkelijk ('CAN- things can be easy') is translated into an easily understandable structure with a number of pleasant, flexible and useful spaces, good proportions, good light and sustainable and healthy material.

The building consists of four volumes of similar dimensions, four by six meters that just allow for transportation on public roads. Two volumes are standing in upright position containing infrastructure and installations and some special meeting rooms. The other two elements are placed horizontally in between, one placed on the floor, the other one carried like a bridge. The centre of the building is the large, raised and covered terrace on the first floor. From here visitors can enjoy good views over the building activities and their future dwellings. The space is suitable for a large range of events and manifestations, concerts, parties and performances. In the very special space in the bridge, built literally of the letters CAN (or KAN?) there is space for larger meetings, dinners and exhibitions.

KAN MAKKELIJK (things can be easy) does not only apply to the appearance of the finished object but also to the construction itself: walls, floors and roofs are made of solid timber panels we have been using for previous projects like the house No19 or the Parasite Las Palmas. Each of the four building elements can be lifted and transported in one piece. The thickness of the timber panels is sufficient to guarantee a pleasant interior climate even without additional insulation. The outer surface is covered with a special, ventilating polyester-coating, directly applied to the structural timber. The montage of the element on site will take a few days only, a spectacular operation by itself. The transportation of the elements to a future site will be just as simple. The ground floor can be closed completely with timber shutters to prevent burglary and vandalism.

For the added 'satellite'-element we propose a separate, theatrical volume that is shaped like a large outdoor staircase.

We find it important that this temporary building will be useful even after the period it will serve its present function: we believe that its shape is characteristic but neutral enough to make it an ideal mobile stage for performances of all kinds and as a spectacular café- restaurant- wherever in Amsterdam North or elsewhere.