Korteknie Stuhlmacher
Architecten


De Hoge Rielen- landschapspark voor de jeugd
De Hoge Rielen- landscape for the youth


model study

site

site

youth groups using the park

conceptual reference: building in the forest

model study

model study

model study

photomontage

photomontage

photomontage

plans, timber 'tents' with alcoves

extension brracks, timber 'back pack' with alcoves

plans configuration A

plans configuration B

plans configuration C

'timber tents'

Meervoudige studieopdracht voor jeugdaccommodaties 
Locatie: De Hoge Rielen (B)
 
Ontwerp: 2007
 

De Hoge Rielen is een prachtig boslandschap dat jarenlang een militaire bestemming had. Sinds het vertrek van het leger wordt het terrein gebruikt als vakantiepark voor jeugdgroepen. Enkele van de bestaande barakken zijn inmiddels verbouwd tot jeugdherberg. In het kader van de studieopdracht denken vijf bureaus erover na hoe men het aantal slaapplekken kan uitbreiden en de barakken die nog niet zijn herbestemd kan behouden en gebruiken.

 

Om de bakstenen barakken met hun charmante staalconstructies en karakteristiek, ruw uiterlijk te kunnen bewaren stellen we voor de slaapplekken niet in maar naast de barakken te organiseren. De lage volumes hoeven dan niet te worden opgedeeld en kunnen worden gebruikt als royale overdekte speelplaatsen voor uiteenlopende activiteiten en bij slecht weer. Dit gebruik maakt de anders noodzakelijke bouwfysische aanpassingen eenvoudiger realiseerbaar.

 

Als nieuwe accomodaties stellen we als uitbreiding van de barakken rugzakachtige volumes voor waarin zich bedsteeachtige slaapplekken bevinden. Deze wat grotere volumes worden aangevuld door een serie van paviljoens en hutten, die het plezierige, avontuurlijke karakter van de plek versterken. Sommige van de hutten worden uitgevoerd als kas. Hier kan men onder de sterren slapen, in een glazen tent in het bos. De hutten en kassen werken, letterlijk, als lichtpuntjes in het plaatselijk vrij donkere bos dat op sommige momenten het ietwat sombere, militaire verleden nog niet te boven is gekomen.

Site: De Hoge Rielen (B)
 
Client: 
Structural engineer: 
Contractor: 
Design: 
Realisation: 
Photography: 

De Hoge Rielen is a beautiful forest in the North of Belgium. For many years the area was used for military purposes. Since a few years the army has left. Youth groups such as scouts have taken over. The forest proves to be an ideal location for them to spend their holidays in the nature. A small part of the existing military barracks in the forest has been used as a hostel for a number of years but the way the renovation has been done is outdated. The team running the park invited five teams to think about the possibilities for extending the number of beds in the park, and rethink the strategy to restore and reuse the military barracks.

 

To preserve the character of the barrcks with their charming steel structures and their rough appearance we propose to organise the accommodation for the children not in but next to the barracks. We would prefer not to subdivide the large, low volumes and aim to keep any physical intervention of the fragile buildings to a minumum. We propose to renovate the buildings with minimal means and use them as generous, covered playing areas protected from the rain, suitable for various activities.

For the new accommodation we propose to extend the barracks with compact, timber volumes that act as 'backpacks' and follow the sections of the existing buildings. To these 'backpacks' we add a number of timber tents scattered around in the landscape. Some of these huts we design as small greenhouses. Here one can sleep under the stars, in a tent made of glass. The colourful huts and glass houses give a bit of light, colour and sparkle to the dark landscape that at times seems to not have overcome its military past completely.