Project name
Project data

Care Centre Machelen
between park and garden

The new building for the residential care centre at Parkhof replaces an existing elderly home consisting of two parts, one from the 1960s and the other from the 1990s. Neither building meets present-day standards and expectations. The earlier building has been demolished. The more recent structure, the "Q-building" will be refurbished and used as an office building for the client, the social services agency of Machelen (OCMW).

Machelen Garden Column Tree
location:Machelen (BE)
design:2011-2013
realisation:2014- 2017 in two phases
competition:Open Oproep 2104, in collaboration with Hildundk, Munich
client:OCMW Machelen
structural engineer:ABT Antwerpen
advisor - technical installations:Ingenium Brugge
visual artist :Rudy Luijters
garden architect, landscape:Atelier Arne Deruyter
photography:Luuk Kramer, Maurice Tjon

Van Eesteren Museum
light, air and space at the Sloterplas

The new pavilion for the Van Eesteren Museum is situated on a triangular plot on the north bank of the Sloterplas. On this particular site, architect and urban planner Cornelis Van Eesteren himself envisioned a small building, which he included in his urban plan. In the last 50 years the plot was covered with hawthorn bushes and its possibilities remained almost unnoticed. 

The northern bank still breathes the grandeur of the heroic period in which the Sloterplas was constructed. Located at the western edge of the promenade, the building site forms a pivot point between the vast eastern side of the north bank and the smaller scale of the western side with the marina and recent developments. 

Vem Beginfoto 17386 105
location:Sloterplas, Amsterdam West
design:2012-2016
realisation:2017
structural engineer:h4d
advisor - technical installations:Adviesbureau van der Weele
contractor :KBK Volendam
photography:Luuk Kramer

Mechelen Public Library
library within baroque walls

The baroque Predikherenklooster, or Dominican Monastery, is a more than impressive building. In 2011, after several failed attempts to repurpose the ruins of the monastery, the city decided to restore the historic landmark building and turn it into a public library, which will open in the autumn of 2018.

Before the restoration work began, the monastery and adjacent church were a harsh, monolithic block; for many years the expressive texture of the derelict façades told passers-by an enigmatic story of its tormented history.  

The baroque monastery was built starting in 1650 and was deconsecrated at the end of the 18th century. In the 19th and 20th centuries it was mainly used for military purposes and has been abandoned since 1975. Together with the neighbouring buildings, the new Holocaust Museum, the Kaserne Dossin and the new Tinelpark, the Predikherenklooster is part of an ambitious development on the edge of the city center: the Tinelsite. 

We developed our design for the library in the Predikherenklooster with the utmost respect for the particular characteristics of the existing edifice. The programming, the spatial design, our concept for the restoration as well as the design of the technical installations, and all structural interventions are intended to preserve and reinforce these characteristics.


Mechelen Collage Library Reception
location:Predikherenklooster, Goswin de Stassartstraat, Mechelen (BE)
design:2011-2012
realisation:since 2015 THV Korteknie Stuhlmacher Architecten | Bureau Bouwtechniek | Callebaut Architecten
competition:1st prize, Open Call Flanders 2213, competition in collaboration with Hildundk, Munich
restoration architects:Callebaut Architecten
technical advisor:Bureau Bouwtechniek
client:City of Mechelen
structural engineer:ABT Antwrepen
advisor - technical installations:RCR Herent
contractor:Renotec (roof and façades), Monument (interior)
photography:Luuk Kramer

Secondary school Lakbors
urban school village

Two large steep-pitched roofs, visible from quite a distance across the vast suburban Lakborslei, show that the place is something special. The roofs belong to oversized houses, pretending to be holiday chalets. They were built about a century ago as homes for holidays at home. The shape of the houses revealed the existence of a large, public outdoor swimming pool to the outside world. Once inside the spacious building block, visitors left the city behind. Here the residents of Deurne came together, talked, went for a swim and enjoyed water and sun.

The pool itself has been replaced by school pavilions, which will soon have to be removed to create space for the new school. The chalets between street and garden have been altered many times and have lost a lot of their charm; yet they still play their role as gatekeeper. They form the transition to another world within the block.

Lakbors Render Street View
location:Deurne, Antwerp
competition:1st prize
year:2016
client:SO Antwerpen with AG Vespa
structural engineer:Util Brussel
engineer - technical installations:Ingenium Brugge
technical advisor - competition phase :Jan Piet vd Weele

Campus Cadix
Campus Cadix

The project for the new Cadix school campus on the 'Eilandje' to the north of the city centre of Antwerp is a complex urban and architectural design task. It involves the integration of two secondary schools and dwellings in a high-rise harbour environment. The very diverse components of the vast programme are divided into a large new building block and various existing, landmark buildings, which are merged, restored, rebuilt and expanded. 

Cadix Intro Bird's Eye
location:Cadixwijk, Antwerp
design:2009-2017
realisation:from 2017
competition:1st prize, Open Call Flanders 2104, in collaboration with Hildundk, Munich
client:Scholen Van Morgen / SO Antwerpen
structural engineer:ABT Antwerpen
advisor - technical installations:RCR Herent
advisor - restoration:Callebaut Architecten Gent
photography:Luuk Kramer

Campus Cadix monumental building VVA
Campus Cadix VVA

The monumental school ensemble designed by former city architect Emiel Van Averbeke was built between 1921 and 1925. The large building complex is conceived as a representative palace-like structure with three courtyards and clearly designed hierarchies. In the original design, both style preferences and explicit views on education played a role. In an eclectic composition, we find different façade compositions, floorplan types, roof shapes and very different inner courtyards side by side. 

The pedagogical concept of the building as an institute consisting of different departments with distinct pedagogical aims and the stylistic development of architecture between 1900 and 1930 run parallel, creating a building complex that simultaneously refers to the architecture of The English House from the turn of the century as well as to the progressive architecture of Berlage and his followers. The eclectic architectural language positions the entire school at a significant cultural distance from the architectural character of its direct surroundings, the port area of the 'Eilandje' with its industrial hangars and working-class housing.

Cadix Va Street
location:Cadixwijk, Antwerp
design:2009-2017
construction:from 2017
competition:1st prize, Open Oproep n.1726, in collaboration with Hildundk, Munich
client:Scholen Van Morgen / SO Antwerpen
structural engineer:ABT
advisor - technical installations:RCR Herent
advisor - restoration:Callebaut Architecten, Ghent

Campus Cadix nieuw building NKD
"school factory" with workshops and classrooms

The new building block on the Kempisch Dok Westkaai replaces a derelict existing school building. The large new school is a compact volume with characteristic, repetitive, pitched roofs whose shapes refer to the repetitive roof structure of the CAD hangars facing the other side of the street. It consists of a total of six-storey front building approximately 16.4 m in depth and four slightly lower wings with three small courtyards in between.

Cadix NKD Façade
location:Cadixwijk, Antwerp
design:2009-2017
construction:from 2017
prize:1st prize, Open Oproep n.1726, competition phase in collaboration with Hildundk, Munich
client:Scholen Van Morgen / SO Antwerpen
builder:ABT Antwerpen
technical installations:RCR Herent