Project name
Project data

Care Centre Machelen
between park and garden

The new building for the residential care centre at Parkhof replaces an existing elderly home consisting of two parts, one from the 1960s and the other from the 1990s. Neither building meets present-day standards and expectations. The earlier building has been demolished. The more recent structure, the "Q-building" will be refurbished and used as an office building for the client, the social services agency of Machelen (OCMW).

Machelen Garden Column Tree
location:Machelen (BE)
design:2011-2013
realisation:2014- 2017 in two phases
competition:Open Oproep 2104, in collaboration with Hildundk, Munich
client:OCMW Machelen
structural engineer:ABT Antwerpen
advisor - technical installations:Ingenium Brugge
visual artist :Rudy Luijters
garden architect, landscape:Atelier Arne Deruyter
photography:Luuk Kramer, Maurice Tjon

Van Eesteren Museum
light, air and space at the Sloterplas

The new pavilion for the Van Eesteren Museum is situated on a triangular plot on the north bank of the Sloterplas. On this particular site, architect and urban planner Cornelis Van Eesteren himself envisioned a small building, which he included in his urban plan. In the last 50 years the plot was covered with hawthorn bushes and its possibilities remained almost unnoticed. 

The northern bank still breathes the grandeur of the heroic period in which the Sloterplas was constructed. Located at the western edge of the promenade, the building site forms a pivot point between the vast eastern side of the north bank and the smaller scale of the western side with the marina and recent developments. 

Vem Beginfoto 17386 105
location:Sloterplas, Amsterdam West
design:2012-2016
realisation:2017
structural engineer:h4d
advisor - technical installations:Adviesbureau van der Weele
contractor :KBK Volendam
photography:Luuk Kramer

Kruishoutem Care Centre
square, church and courtyard

The site for the new care campus in Kruishoutem is an exceptionally beautiful place with a long history. The new building replaces the wings of a neo-Gothic monastery, while the church is preserved. The existing park with monumental trees will be part of the new building complex. The project offers the opportunity to make the specific qualities of the site visible and accessible to the village community.

The program consists of residential care rooms, assisted living units and service flats, and it is almost four times larger than the original building. The vast volume needs to relate to the adjoining, graceful church.

Kruishoutem Church Square
status:Open Oproep, competition design, laureaat
year:2011

House No. 19
nomads in residence

In the context of the arts program "Beyond Utrecht", the municipality of Utrecht invited several "artists in residence" to live and work for a certain period in the new residential district of Leidsche Rijn. Their main task was to observe this place, at the time undergoing rapid change, and to develop interventions and responses to it. Their accommodation, a mobile studio, is also part of the art programme and would see multiple changes of residents and location during the planned activities.

Our main ambition was to design a movable building that would feel as large and robust as a house. It had to be versatile, practical and comfortable throughout the year.

Huis 19 Door
location:various sites in Utrecht/Leidsche Rijn
design:2003
realisation:2003
client:Stichting Beyond, BikvanderPol
structural engineer:Pieters Bouwtechniek, Jaap Dijks
contractor:Jasper Kerkhhofs and Christian Dörschug with Rien Korteknie, Christian Kahl, Liesbeth Bik and Jos van der Pol
collaboration - design development:BikvanderPol
photography:Christian Kahl

Mechelen Public Library
library within baroque walls

The baroque Predikherenklooster, or Dominican Monastery, is a more than impressive building. In 2011, after several failed attempts to repurpose the ruins of the monastery, the city decided to restore the historic landmark building and turn it into a public library, which will open in the autumn of 2018.

Before the restoration work began, the monastery and adjacent church were a harsh, monolithic block; for many years the expressive texture of the derelict façades told passers-by an enigmatic story of its tormented history.  

The baroque monastery was built starting in 1650 and was deconsecrated at the end of the 18th century. In the 19th and 20th centuries it was mainly used for military purposes and has been abandoned since 1975. Together with the neighbouring buildings, the new Holocaust Museum, the Kaserne Dossin and the new Tinelpark, the Predikherenklooster is part of an ambitious development on the edge of the city center: the Tinelsite. 

We developed our design for the library in the Predikherenklooster with the utmost respect for the particular characteristics of the existing edifice. The programming, the spatial design, our concept for the restoration as well as the design of the technical installations, and all structural interventions are intended to preserve and reinforce these characteristics.


Mechelen Collage Library Reception
location:Predikherenklooster, Goswin de Stassartstraat, Mechelen (BE)
design:2011-2012
realisation:since 2015 THV Korteknie Stuhlmacher Architecten | Bureau Bouwtechniek | Callebaut Architecten
competition:1st prize, Open Call Flanders 2213, competition in collaboration with Hildundk, Munich
restoration architects:Callebaut Architecten
technical advisor:Bureau Bouwtechniek
client:City of Mechelen
structural engineer:ABT Antwrepen
advisor - technical installations:RCR Herent
contractor:Renotec (roof and façades), Monument (interior)
photography:Luuk Kramer

Parasite Las Palmas
green exhibition house

In 2001, a bright green object sitting on top of the lift shaft of the former Las Palmas warehouse served a three-dimensional logo, visible far and wide, for its host building, the large, industrial spaces of which were temporarily used for various exhibitions during Rotterdam’s year as European Capital of Culture. One of the exhibitions, Parasites, presented designs of small-scale objects intended for unused urban sites, making ‘parasitic’ use of their existing infrastructure. The exhibition was curated and organized by Mechthild Stuhlmacher and Rien Korteknie, involving an international group of architects. Taking advantage of the enterprising atmosphere of the year of culture, one of these designs was built to full scale. The roof of the warehouse, amidst the varied, spectacular roofscapes of the Port of Rotterdam, proved an ideal location.

*Parasites: prototypes for advanced ready-made amphibious small-scale individual temporary ecological dwellings

Palmas Roof View
location:Wilheminakade, Rotterdam
design:2000-2001
realisation:2001
client:Stichting Parasite Foundation
contractor:Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug (timber assembly)
photography:Anne Bousema, Errol Sawyer, Daniel Nicholas, Rien Korteknie, Christian Kahl

catering pavilion Kobus
cooking at the canal

Pavilion Kobus is a temporary pavilion in the Hague. Located at the Trekvliet, the restaurant and lunchroom form a meeting place for the neighbourhood. In addition, the pavilion is used as a learning and workplace for young people from various schools as part of their education.

Kobus Front Elev
location:Den Haag, Laak
design:2013
realisation:2014
client:Raam "praktijk voor sociale architectuur"
structural Engineer:Pieters Bouwtechniek
contractor:MaakHaven
photography:Luuk Kramer

Villa Escamp
Villa Escamp

Villa Escamp is a temporary pavilion and art installation. It is designed to house activities organized in conjunction with the building process of the new, large and monumental municipal town hall of Escamp, The Hague.

Villa Escamp Elevation
location:Escamp, The Hague
design:2008-2009
realisation:2009-2011
client:RAAM "praktijk voor sociale architectuur", in collaboration with Stedelijke Ontwikkeling Den Haag
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
contractor:Peter Carels with Olsthoorn greenhouses
photography:Moritz Bernoully

Vedute
spatial manuscript

Vedute is a non-profit organisation collecting 'spatial manuscripts', personal and three-dimensional mission statements. Every year a selected number of artists, designers and architects are invited to contribute to the collection, answering a more or less abstract question formulated by the Vedute board. The sizes of the objects have been fixed to the exact dimension of the States Bible of the Netherlands, 7 x 32 x 44 cm. In 2009 we had the honour of making and publicly presenting our object, thinking about our vision of space and landscape.

Vedute Candle Front
design:2009
realisation:2009
client:Stichting Vedute

Villa Mondriaan
Villa Mondriaan

On the edge of the centre of Winterswijk there is a small detached villa from the second half of the 19th century. In this modest house, Piet Mondriaan spent a great deal of his youth. At the initiative of the Mondriaanhuis and the Freriks Museum in Winterswijk, Wim van Krimpen, under the supervision of the gallery and former museum director, worked on a small new museum focusing on the artist's early years. With the generous support of the States-Provincial and private sponsorship, the project was designed and realised within a few months - a little miracle in a time of recession and substantial cuts to culture budgets. In the Pentecost weekend of 2013, the new museum was opened in the presence of Princess Beatrix.   

Mondrian Street
location:Winterswijk
design:2013
realisation:2013
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
advisor - technical installations:Adviesbureau van der Weele
contractor:WBC Bouwgroep
photography:Luuk Kramer

Bosbaan Rowing Building
rowing in the forest

The Bosbaan in Amstelveen is the premier venue for people interested in rowing in  the Netherlands. In order to meet requirements for international competitions, the Bosbaan has recently been widened, resulting in the demolition of the landmark tribune building from the 1920s in which the student rowing association Okeanos was accommodated. 

The students consequently worked for many years on the preparation of a replacement building in almost the exact same location. In a joint venture with the Royal Dutch Rowing Association (KNRB), Okeanos was finally able to replace the tribune building with a new structure of appropriate size.

Rowing Building River
location:Bosbaan, Amstelveen
design:2004
realisation:2005
extension:2013-2014
client:KNRB and student rowing association Okeanos
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
contractor:MJ de Nijs and WBC (extension)
advisor - technical installations:Frank Burger and Mobius Consult
photography:Stefan Müller, Luuk Kramer (extension)

Temporary shopping center Strijp S
chess in Eindhoven

The area Strijp S, a wide plot between two colossal former industrial buildings, will in the future be developed as a mixed-use residential area with shops. The urban master plan proposes two large square-shaped building sites with small-scale, kasbah-like buildings with large parking garages underneath.

Strijp Model Chess
status:Project
year:2010
location:Strijp S, Eindhoven
client:Woningcorporatie Trudo

Oostvaarderse plassen Visitors Centre
railway dike with a view

A little walk in the Oostvaardersveld on a Saturday afternoon: a fox, a snake, birds, insects, butterflies, flowers. Small-scale nature with a rather un-Dutch variety. Yet something is missing. We hardly realise where we are. Behind the high railway embankment, nature seems inaccessible.
 
Of course the design location for a new visitors centre is beautiful in itself, but we also have our doubts about it. We prefer not to add more man-made things to the area. And preferably as little paving as possible. Even the paths and roads that cross the area now feel like disturbing interruptions in the fragile landscape, as well as the small buildings, streets and cars.

Oostvaarders Montage
location:Oostvardersplassen
competition:-
year:2009
client:Staatsbosbeheer
advisor - landscape:Matthieu Derckx

De Kamers
De Kamers

De Kamers is a private initiative. Regarding the pioneering years of Vathorst as a challenging social and cultural task, the initiators of the project, a vicar and an artist, sought to create a place for "sociability, inspiration and expression" in the area, with the generous support of many sponsors and the municipality.

The building and its activities are meant to evolve along with its developing surroundings over time, to offer space for various cultural activities and events, such as theatre, film and creative education. The heart of the building is the "Huiskamer", a public "living room", meant to be a welcoming space for everyone.

Kamers 04 Web Mensenwerk
location:Wezeperberg, Vathorst, Amersfoort
year - design:2003- 2006​
year - realisation:2006- 2007
client:Stichting De Kamers
structural engineer:Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
engineer - technical installations:Boersema BV, Amersfoort
contractor:Schoonderbeek BV, Amersfoort
photography:Korteknie Stuhlmacher Architecten, Stefan Müller, Sjaak Henselmans, Moritz Bernoully

'Art and science of dementia care' - interdisciplinary research project
gardening together

1:1 experiment in care centre 'de Diem' in Diemen, Amsterdam. A care centre opens the door of its garden to its neighbour, a primary school. A previously closed garden becomes a school garden for all generations.

0000 Presentatie Diemen Met Marlous
interdisciplinary research project:organised by The Netherlands Fund for Creative Industries
supervisors:Henri Snel, Caro van Dijk
location:De Diem, Diemen, Amsterdam