Project name
Project data

Care Centre Machelen
between park and garden

The new building for the residential care centre at Parkhof replaces an existing elderly home consisting of two parts, one from the 1960s and the other from the 1990s. Neither building meets present-day standards and expectations. The earlier building has been demolished. The more recent structure, the "Q-building" will be refurbished and used as an office building for the client, the social services agency of Machelen (OCMW).

Machelen Garden Column Tree
location:Machelen (BE)
design:2011-2013
realisation:2014- 2017 in two phases
competition:Open Oproep 2104, in collaboration with Hildundk, Munich
client:OCMW Machelen
structural engineer:ABT Antwerpen
advisor - technical installations:Ingenium Brugge
visual artist :Rudy Luijters
garden architect, landscape:Atelier Arne Deruyter
photography:Luuk Kramer, Maurice Tjon

Kruishoutem Care Centre
square, church and courtyard

The site for the new care campus in Kruishoutem is an exceptionally beautiful place with a long history. The new building replaces the wings of a neo-Gothic monastery, while the church is preserved. The existing park with monumental trees will be part of the new building complex. The project offers the opportunity to make the specific qualities of the site visible and accessible to the village community.

The program consists of residential care rooms, assisted living units and service flats, and it is almost four times larger than the original building. The vast volume needs to relate to the adjoining, graceful church.

Kruishoutem Church Square
status:Open Oproep, competition design, laureaat
year:2011

House No. 19
nomads in residence

In the context of the arts program "Beyond Utrecht", the municipality of Utrecht invited several "artists in residence" to live and work for a certain period in the new residential district of Leidsche Rijn. Their main task was to observe this place, at the time undergoing rapid change, and to develop interventions and responses to it. Their accommodation, a mobile studio, is also part of the art programme and would see multiple changes of residents and location during the planned activities.

Our main ambition was to design a movable building that would feel as large and robust as a house. It had to be versatile, practical and comfortable throughout the year.

Huis 19 Door
location:various sites in Utrecht/Leidsche Rijn
design:2003
realisation:2003
client:Stichting Beyond, BikvanderPol
structural engineer:Pieters Bouwtechniek, Jaap Dijks
contractor:Jasper Kerkhhofs and Christian Dörschug with Rien Korteknie, Christian Kahl, Liesbeth Bik and Jos van der Pol
collaboration - design development:BikvanderPol
photography:Christian Kahl

House in Lyon
house in the garden

In the hilly garden, originally the setting for a tiny temporary chalet, a French family with young children wished to construct a more durable home. Inspired by the publication of our House No. 19 project in a French magazine, they commissioned us to design a timber house around a small pine tree ("the bonsai"); the clients asked for a sturdy yet unconventional place to live for themselves, their many books and their art and design collections.

Lyon 1 Head
location:Charbonnières-les-Bains (F)
design:2005
realisation:2006
structural engineer:Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
contractor:Christian Dörschug with local contractor for foundation and installations
photography:Moritz Bernoullly

Parasite Las Palmas
green exhibition house

In 2001, a bright green object sitting on top of the lift shaft of the former Las Palmas warehouse served a three-dimensional logo, visible far and wide, for its host building, the large, industrial spaces of which were temporarily used for various exhibitions during Rotterdam’s year as European Capital of Culture. One of the exhibitions, Parasites, presented designs of small-scale objects intended for unused urban sites, making ‘parasitic’ use of their existing infrastructure. The exhibition was curated and organized by Mechthild Stuhlmacher and Rien Korteknie, involving an international group of architects. Taking advantage of the enterprising atmosphere of the year of culture, one of these designs was built to full scale. The roof of the warehouse, amidst the varied, spectacular roofscapes of the Port of Rotterdam, proved an ideal location.

*Parasites: prototypes for advanced ready-made amphibious small-scale individual temporary ecological dwellings

Palmas Roof View
location:Wilheminakade, Rotterdam
design:2000-2001
realisation:2001
client:Stichting Parasite Foundation
contractor:Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug (timber assembly)
photography:Anne Bousema, Errol Sawyer, Daniel Nicholas, Rien Korteknie, Christian Kahl

House at the Dike, Uitdam
living with a view

Uitdam is a small, picturesque village on the banks of the IJsselmeer. The clients found a small house to be demolished, next to the church and the dike, big enough for a new dwelling for two. Shape, materials, dimensions and the slope of the roof were almost fixed from the beginning. Spatial regulations in the area are very strict, as the inhabitants of the region, the municipality, and the tourists wish to protect the fragile, historically evolved cultural landscape with its present consistency and small-scale beauty.

The new house fits almost unnoticed in the existing neighbourhood; the dark colour of the façade, the traditional roof tiles and the sparkling white of both the edges of the roof and the window frames underline its familiarity with the traditional architecture of the area.

Uitdam 1 Head
location:Uitdam
design:2010-2012
realisation:2012-2013
client:D+M family
structural engineer:Jaap Dijks, Pieters Bouwtechniek Utrecht
contractor :Christian Dörschug, Aichach (timber structure) and Jan Runderkamp Totaalbouw, Volendam
photography:Moritz Bernoully

Country house, Goeree
outdoor life

This country house on a beautiful site with unobstructed views over the dunes is intended for a large family with many guests. The design seeks connection to the small scale of the region, the traditional, small-scale rural architectural and the vast natural landscape. The pitch and direction of the roofs and the maximum building volume were predetermined by local municipal specifications.

To make room for the new building, an existing, small and slightly dilapidated farm from the 1950s was demolished. It consisted of a small house on the street and a large barn behind it, and despite its vast dimensions, it suited the small-scale character of the site.

The new building, in many respects, owes a great deal to its modest predecessor. The new house is also designed as an ensemble of house and barn, with two roofs, one hidden behind the other. The roadside façades are low and silent while the spacious space inside and the stunning views are revealed only upon entering the structure.

Goeree Fireplace
location:Goeree-Overflakkee
design:2010-2011
realisation:2012
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
technical installations:Adviesbureau van der Weele
contractor:Christian Dörschug, Aichach and Bouwbedrijf J. van Huizen, Goedereede
photography:Luuk Kramer

House T in Nesselande
spacious brick

In the urban plan of Nesselande, a new city extension of Rotterdam, a large area has been reserved for private houses. Various canals give the new neighbourhood a generous and rather natural appearance, despite the high density and the rather limited sizes of the individual plots. In an area where most inhabitants choose their home from standard catalogues, the house for the "T family" stands out. The formal language of the design, with its simple, understated use of materials and its Cubistic shapes, refers to classical modern villas from the first half of the twentieth century. The mesh-like masonry reflects the cultural background of the clients and filters sunlight while preserving the clients’ privacy. 

Nesselande Exterior Site 1
location:Rotterdam Nesselande
design:2008-2009
realisation:2010
structural engineer:Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
contractor:De Wit, IJsselstein
photography:Moritz Bernoully

Three Houses in Egelshoek
holiday in our own country

Very small houses built according to the strict building regulations of the bungalow park, located in a beautiful spot with grand views over the landscape. We enjoyed the small commissions and took them just as seriously as larger ones. Thanks to the efforts of the excellent contractor and the involvement by and the pleasant communication with the clients, the small series of three similar houses turned into a pleasant design and building process.

Egelshoek Open Window
location:Egelshoek
design:2010
realisation:2011
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
contractor:Emaus Systeembouw
photography:Moritz Bernoully

House T in Heiloo
wooden family palace

On a generous plot on the edge of Heiloo, a village in the province of Noord-Holland, a derelict house has been replaced by a newly built family home.  Here, different generations and people of different ages and needs live together under one roof. 

Heiloo Back Garden Flags
location:Heiloo
design:2008-2009
realisation:2009-2010
client:P-T family
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
contractor:Christian Dörschug
photography:Moritz Bernoully

Le Medi
"mediterranean" housing block in Rotterdam

Le Medi is a colourful enclave attracting a variety of different inhabitants, young families in particular. Its inclusive character is exceptional for its location, as the neighbourhood is dominated by immigrants. The project therefore contributes to the social and cultural development of the area.

Within the ambitious revitalisation of Rotterdam Bospolder, a building block inspired by the architecture from the countries around the Mediterranean Sea was initiated. Years of discussions and various preliminary schemes have resulted in a dense, colourful building block with several carefully defined semi-public spaces, and simple back-to-back dwellings with a covered parking garage on the ground floor and a formal square in the centre. The project hopes to offer a suitable place for people of various cultural backgrounds to live in. For that reason the scheme consists of a number of basic houses that sell for a small price and can be extended in the future.

Medi Street Blue Sky
location:Rotterdam Bospolder
design:2004-2006
realisation:2008
client:Geurst & Schulze Architecten with Era/Com-wonen/Woonbron
contractor:Era
photography:Moritz Bernoully

Temporary shopping center Strijp S
chess in Eindhoven

The area Strijp S, a wide plot between two colossal former industrial buildings, will in the future be developed as a mixed-use residential area with shops. The urban master plan proposes two large square-shaped building sites with small-scale, kasbah-like buildings with large parking garages underneath.

Strijp Model Chess
status:Project
year:2010
location:Strijp S, Eindhoven
client:Woningcorporatie Trudo

Het rekkelijke huis
housing in Almere

The Homeruskwartier is a new neighbourhood in Almere, set up with the aim to accommodate future clients' wishes. In 2007 an ambitious competition was organised for developers and architects to develop housing solutions for the different parts of the neighbourhood. Commissioned by housing corporation ‘De Alliantie’, our entry won the competition with the concept ‘Het rekkelijke huis’, an untranslatable Dutch expression for a house that is extendable, expandable and multifunctional. 

Rekkelijke Angle
location:Homeruskwartier, Almere
design:prijsvraag 2007, bouwproject 2008
realisation:2009-2012
client:De Alliantie
structural engineer:Pieters Bouwteckniek Utrecht, Jaap Dijks
urban planning:De Architecten Cie/Inbo
structural engineer and building technology:Kooij en Dekker
contractor:Bouwbedrijf Nordersluis
photography:Moritz Bernoully

Rieteiland Villa
living and working in IJburg

On the Kleine Rieteiland (‘little island of reeds’), one of the islands that form the Amsterdam suburb of IJburg, several terraces of relatively wide houses have been reserved for individuals to build their own patio-houses. For a family with young children and parents working from home, we designed a timber house offering generous, simple and flexible spaces, with a combination of large openings and areas of privacy. 

Rieteiland Living Room
location:Kleine Rieteiland, IJburg, Amsterdam
design:2007-2008
realisation:2008-2009
client:MvdS family
structural engineer:Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
contractor:Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug
photography:Jeroen vd Spek

building houses for private clients
designing, building, living

In our eyes houses for private clients are wonderful opportunities to work on the very essence of architecture. Since the establishment of our office, we regularly had the opportunity to work on various assignments for private clients. We built recreation houses, a 20-person cottage, family homes, an artist studio, experimental houses or a stately villa in a suburb. Our houses are located in cities, villages and beautiful landscapes, they are temporary and permanent, large or (very) small, new or old and differ as much as their residents. 

Goeree 13361 53
Parasite Las Palmas :experimentele dwelling 2001
House No 19 :mobile studio for artists 2003
house near Lyon:suburban prefab- house for young family 2005
houses on IJburg:urban family homes for extremely low budgets 2006
Villa Nesselande :suburban patiovilla in brick 2010
house Heiloo:family home for large family
house Uitdam :village home in preserved context next to the IJsselmeer 2013
house Goeree :large holiday home at the coast 2013
houses Oosterwold Almere :rural barn dwellings Oosterwold 2017
house Leonidasterrein:sustainable home in Rotterdam 2017