Project name
Project data

youth facility Everaertstraat Antwerp
youthful backyard

How do we transform a narrow and fully built courtyard in a densely populated neighbourhood into a green and inspiring learning and living environment? How do we build a school on such a location that feels like a home to children and young people from totally different backgrounds? And how do we ensure that both indoor and outdoor spaces are generous, sturdy and light enough to stimulate appropriation and initiative?


Municipal Education Antwerp urgently needs additional school capacity in its inner city districts. The municipality therefore organised an invited competition for a combined school for young children and spaces for youth groups in Antwerp North making use of an existing property. Having won the competition we will transform a number of existing buildings, including a former factory building into a spacious multifunctional facility for the youth. On the adjacent eastern part of the site we replace several structures of lesser quality with a new playground, a new gym and purpose built classrooms for the youngest and oldest children of the new school community.

Everaert Collage Uit Pergola
location:Antwerp BE
status:competition design, 1st prize
installation and sustainability advisor:JanPiet vd Weele
illustrations:Rotraut Susanne Berner

Mechelen Public Library
library within baroque walls

The baroque Predikherenklooster, or Dominican Monastery, is a more than impressive building. In 2011, after several failed attempts to repurpose the ruins of the monastery, the city decided to restore the historic landmark building and turn it into a public library, which will open in the autumn of 2018.

Before the restoration work began, the monastery and adjacent church were a harsh, monolithic block; for many years the expressive texture of the derelict façades told passers-by an enigmatic story of its tormented history.  

The baroque monastery was built starting in 1650 and was deconsecrated at the end of the 18th century. In the 19th and 20th centuries it was mainly used for military purposes and has been abandoned since 1975. Together with the neighbouring buildings, the new Holocaust Museum, the Kaserne Dossin and the new Tinelpark, the Predikherenklooster is part of an ambitious development on the edge of the city center: the Tinelsite. 

We developed our design for the library in the Predikherenklooster with the utmost respect for the particular characteristics of the existing edifice. The programming, the spatial design, our concept for the restoration as well as the design of the technical installations, and all structural interventions are intended to preserve and reinforce these characteristics.


Mechelen Collage Library Reception
location:Predikherenklooster, Goswin de Stassartstraat, Mechelen (BE)
design:2011-2012
realisation:since 2015 THV Korteknie Stuhlmacher Architecten | Bureau Bouwtechniek | Callebaut Architecten
competition:1st prize, Open Call Flanders 2213, competition in collaboration with Hildundk, Munich
restoration architects:Callebaut Architecten
technical advisor:Bureau Bouwtechniek
client:City of Mechelen
structural engineer:ABT Antwrepen
advisor - technical installations:RCR Herent
contractor:Renotec (roof and façades), Monument (interior)
photography:Luuk Kramer

Parasite Las Palmas
green exhibition house

In 2001, a bright green object sitting on top of the lift shaft of the former Las Palmas warehouse served a three-dimensional logo, visible far and wide, for its host building, the large, industrial spaces of which were temporarily used for various exhibitions during Rotterdam’s year as European Capital of Culture. One of the exhibitions, Parasites, presented designs of small-scale objects intended for unused urban sites, making ‘parasitic’ use of their existing infrastructure. The exhibition was curated and organized by Mechthild Stuhlmacher and Rien Korteknie, involving an international group of architects. Taking advantage of the enterprising atmosphere of the year of culture, one of these designs was built to full scale. The roof of the warehouse, amidst the varied, spectacular roofscapes of the Port of Rotterdam, proved an ideal location.

*Parasites: prototypes for advanced ready-made amphibious small-scale individual temporary ecological dwellings

Palmas Roof View
location:Wilheminakade, Rotterdam
design:2000-2001
realisation:2001
client:Stichting Parasite Foundation
contractor:Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug (timber assembly)
photography:Anne Bousema, Errol Sawyer, Daniel Nicholas, Rien Korteknie, Christian Kahl

Don Bosco Elementary School
learning from nature

The new school site is a children's paradise before we even start. It's vast and green, there are fields, orchards, a broad valley, water, wilderness, groves, endless possibilities to play. 

The strong brick architecture of the Salesians gives the place character and spatial identity. The venerable buildings anchor the new development to the village, the history and the meaning of the place. We would therefore like to give these buildings an important role in the design for the new school.

On the site behind the existing buildings we embrace the landscape and design a building complex that is embedded in the orchards. With its slightly sloping green roofs, pergolas, semi-enclosed outdoor spaces and school gardens, the new roof landscape looks like an extension of nature.

Bosco Collage Entrance Old
location:Groot Bijgaarden, Dilbeek, Brussels, BE
competition:2nd prize, Open Oproep 3202 competition
year:2017
advisor - technical installations:JanPiet vd Weele
advisor - landscape and garden architecture:Arne Deruyter

Het Landje Public Elementary School
room for play

The "Het Landje" primary school in the centre of Rotterdam was in dire need of additional space for quite some time. Following an extensive search for an appropriate location for an extension, the former building of the Hildernisseschool on the Schiedamse Vest, just opposite the main building of the primary school was refurbished. The existing building, with its comparatively generous dimensions, offered more space and possibilities than any new building would have.

The Hildernisseschool was built in 1968 as an extension to the older, adjacent school building, designed by municipal engineers. The architectural language of the existing building avoided all references to its function as a building for children; however, its rational structure, consisting of concrete columns, beams and floors, made it highly suitable for transformation.

After the refurbishment the outer and inner appearance of the building have been radically changed. The skin of the building was insulated and plastered, integrating an additional volume on the roof. All windows were replaced and the roof was insulated and covered with vegetation. 

Het Landje Twilight Fassade
location:Schiedamse Vest, Rotterdam city centre
design:2010-2013
realisation:2013-2014
client:Stichting BOOR, Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam
structural engineer:IOB, Hellevoetsluis
advisor - technical installations:Nieman-Valk, Rijswijk
contractor:Sprangers, Delft

Villa Mondriaan
Villa Mondriaan

On the edge of the centre of Winterswijk there is a small detached villa from the second half of the 19th century. In this modest house, Piet Mondriaan spent a great deal of his youth. At the initiative of the Mondriaanhuis and the Freriks Museum in Winterswijk, Wim van Krimpen, under the supervision of the gallery and former museum director, worked on a small new museum focusing on the artist's early years. With the generous support of the States-Provincial and private sponsorship, the project was designed and realised within a few months - a little miracle in a time of recession and substantial cuts to culture budgets. In the Pentecost weekend of 2013, the new museum was opened in the presence of Princess Beatrix.   

Mondrian Street
location:Winterswijk
design:2013
realisation:2013
structural engineer:Pieters Bouwtechniek
advisor - technical installations:Adviesbureau van der Weele
contractor:WBC Bouwgroep
photography:Luuk Kramer

Campus Cadix
Campus Cadix

The project for the new Cadix school campus on the 'Eilandje' to the north of the city centre of Antwerp is a complex urban and architectural design task. It involves the integration of two secondary schools and dwellings in a high-rise harbour environment. The very diverse components of the vast programme are divided into a large new building block and various existing, landmark buildings, which are merged, restored, rebuilt and expanded. 

Cadix Intro Bird's Eye
location:Cadixwijk, Antwerp
design:2009-2017
realisation:from 2017
competition:1st prize, Open Call Flanders 2104, in collaboration with Hildundk, Munich
client:Scholen Van Morgen / SO Antwerpen
structural engineer:ABT Antwerpen
advisor - technical installations:RCR Herent
advisor - restoration:Callebaut Architecten Gent
advisor - garden design:Atelier Arne Deruyter
photography:Luuk Kramer

Campus Cadix CAD/KOT
the CAD halls

The building application for the recruitment room for port workers dates from 1938; the building was commissioned on 5 February 1940. The architect was Emiel van Averbeke, the city architect who ten years earlier had built the neighbouring school ensemble. The complex consists of four interconnected hangars with saddle roofs. Here, port workers came together in large groups; the raised walkways provided overview and control.

Cad Courtyard 1 Render
location:Eilandje, Kempisch Dok Westkaai, Antwerp
year:2009 - 2021
client:SO Antwerpen/ AG Realestate - Scholen van Morgen
contractor:Dillen BV (Cad hall 3, printing workshop)
advisor - technical installations:Adviesbureau vd Weele with AACO Architecten/ Peter van Orshoven (Cad hall 3, printing workshop), RCR
structural engineer :H4D, Jaap Dijks (Cad hall 3, printing workshop), ABT

Campus Cadix monumental building VVA
Campus Cadix VVA

The monumental school ensemble designed by former city architect Emiel Van Averbeke was built between 1921 and 1925. The large building complex is conceived as a representative palace-like structure with three courtyards and clearly designed hierarchies. In the original design, both style preferences and explicit views on education played a role. In an eclectic composition, we find different façade compositions, floorplan types, roof shapes and very different inner courtyards side by side. 

The pedagogical concept of the building as an institute consisting of different departments with distinct pedagogical aims and the stylistic development of architecture between 1900 and 1930 run parallel, creating a building complex that simultaneously refers to the architecture of The English House from the turn of the century as well as to the progressive architecture of Berlage and his followers. The eclectic architectural language positions the entire school at a significant cultural distance from the architectural character of its direct surroundings, the port area of the 'Eilandje' with its industrial hangars and working-class housing.

Cadix Va Street
location:Cadixwijk, Antwerp
design:2009-2017
construction:from 2017
competition:1st prize, Open Oproep n.1726, in collaboration with Hildundk, Munich
client:Scholen Van Morgen / SO Antwerpen
structural engineer:ABT
advisor - technical installations:RCR Herent
advisor - restoration:Callebaut Architecten, Ghent
advisor - design interior gardens:Atelier Arne Deruyter