Ulm Model Wood

een school als vele huizen

basisschool met kinderopvang

Voor buitenstaanders vertonen inzendingen voor Duitse prijsvragen een verbazingwekkende eenvormigheid. Het is amper te zien of een gebouw in de stad staat of in landelijk gebied. Verreweg de meeste gebouwen zijn vormgegeven als rechtlijnige compacte dozen zonder opsmuk, de gevels bestaan over het algemeen uit een ritme van repetitieve, verdiepingshoge verticale raamopeningen, de architectuurtaal is streng modernistisch, de plattegronden efficiënt en orthogonaal.

locatie:Ulm Unterweiler (D)
wedstrijd:Prijsvraaginzending 2014
lokale partner/ samenwerking:Sanwald Architekten Steinheim am Albuch
Ulm Site Plan
Ulm Church
Ulm Wood Construction

De omgeving van de nieuw te bouwen lage school met kinderopvang in een klein dorp nabij het Zuid-Duitse Ulm bestaat uitsluitend uit kleine, wit gestucte huizen met steil hellende daken, tuinen en boomgaarden. Ook de kerk en het gemeentehuis passen in het informele beeld. De grote bestaande sporthal uit de jaren 80 detoneert volledig en past niet bij de kleinschaligheid van de omgeving. Een schoenendoos in de stijl van het Duitse ‘prijsvraagmodernisme’  leek hier niet op zijn plaats.

Ulm Model Town 2
Ulm Model Town

We ontwierpen de nieuwe school als een serie wit gestucte huizen met vrolijke lambriseringen. De school hoorde daarmee in onze ogen meer bij de buurt en haar geschiedenis dan bij de schadeloze gymzaal. Alle lokalen zijn gesitueerd op de begane grond en hebben openslaande deuren naar groene schooltuinen. De karakteristieke doorsnedes van de huizen zorgen voor veel licht in de lokalen en een specifieke ruimtelijkheid. Een van de huizen is vormgegeven als overdekte buitenruimte met patio’s aan weerskanten. 

Ulm Model Shadow Angle
Ulm Model Shadow Flat

Conform het Duitse wedstrijdreglement hebben we geen Renders en andere visualisaties ingediend en ons beperkt tot de zorgvuldige ontwikkeling van plattegronden, doorsnedes en volumes. 

Helaas werd bij de beoordeling van onze inzending geen rekening gehouden met de wensen van de gebruikers die -volgens geruchten van bezoekers van de tentoonstelling over de prijsvraag- gecharmeerd waren van onze inzending. Kennelijk was onze opvatting té anders, té gedurfd, té weinig conform de heersende conventies. De vakjury bekroonde alleen de prototypische schoenendozen. 

Ulm Diagramas
Winningschemeulm

Het winnende plan door een lokale architect

Ulm Ground Floor
Ulm First Floor

Prijsvragen zijn belangrijke studies

De voorkeur van de jury was wellicht te voorspellen geweest. Toch waren we enigszins verrast over deze keuze: de klaslokalen in het winnende plan bevinden zich op de verdieping, achter verticale repetitieve raamopeningen, zonder toegang naar de boomgaarden. 

Desondanks hebben we geen spijt van ons onbekroonde werk en vatten het op als waardevolle studie naar de ruimtelijkheid van scholen.

Ulm Elevation Complete
Ulm Section

Vergelijkbaar concept in België

Een aantal van de toen ontwikkelde ideeën konden we met succes een jaar later hergebruiken voor onze prijsvraaginzending voor een middelbare school in Antwerpen Deurne aan de Lakborslei. Ook hier ging het om de inpassing in een informele omgeving met hellende daken. Kennelijk is er in België veel meer begrip voor context en specificiteit.

Ulm Interior 1
Ulm Interior 4
Ulm Interior 3
Ulm Interior 2
Ulm Elevation South East