Goeree Fireplace

buitenleven

buitenhuis Goeree

Het buitenhuis op een prachtige plek met vrij uitzicht over de duinen is bestemd voor een groot gezin met vele gasten. Het ontwerp zoekt aansluiting bij de kleinschaligheid van de streek, de traditionele, kleinschalige landelijke bebouwing en het landschap. De hellingshoek van de daken, het maximale bouwvolume en de richting van de kappen zijn in het bestemmingsplan vastgelegd.

Voor de nieuwbouw werd een bestaande, kleine en enigszins vervallen boerderij uit de jaren 50 afgebroken. Ze bestond uit een klein woonhuis aan de straat en een grote schuur erachter en paste ondanks de forse afmetingen goed bij het kleinschalige karakter van de plek.  

De nieuwbouw is in veel opzichte schatplichtig aan zijn bescheiden voorganger. Ook het nieuwe huis is ontworpen als ensemble van een huis en schuur, met twee kappen die zich achter elkaar verstoppen. De gevels aan de weg zijn laag en zwijgzaam, de royale ruimte binnenin en de overweldigende uitzichten ontvouwen zich pas bij binnenkomst. 

locatie:Goeree Overflakkee
ontwerp:2010-2011
uitvoering:2012
constructeur:Pieters Bouwtechniek
installatieadvies:Adviesbureau van der Weele
aannemer:Christian Dörschung en Bouwbedrijf J. van Huizen
fotografie:Luuk Kramer
Goeree situatie

implanting

Goeree Open Field
Goeree Short Elevation
Goeree Entrance
Goeree Gate

De ruime kavel is omgeven door verschillende landschapstypes, kenmerkend voor de overgang van het historische cultuurlandschap van Zeeland en de kust. Landinwaarts kijkt men vanaf het huis uit uit over velden en weilanden en ziet op de achtergrond het silhouet van de kerktoren van Goedereede; richting de zee ontvouwt zich een uitgestrekt duinlandschap.

Goeree Side Dog
Goeree Elevation

De architectuur van de woning refereert aan lokale bouwtradities. De toegepaste kleuren, materialen en vormen komen veelvuldig in de omgeving voor.  

Goeree Side
Goeree Side Window
Goeree Elevation Window
Goeree Bg

begane grond

Goeree 1 V

eerste verdieping

1 woonkamer
2 eetkamer
3 keuken
4 badkamer 
5 slaapkamer
6 studio
7 berging
8 sauna

De woning bestaat uit een ‘voorhuis’ en een ‘achterhuis’. Het ‘voorhuis’ is een eenlaags, relatief smal gebouw, dat door zijn positie en vorm refereert aanvergelijkbaar is met de kleine, landelijke woonhuizen dijkhuizen die veelal parallel aan de weg werden gebouwdverderop langs de weg staan. Het grotere ‘achterhuis’ verwijst naar de veel grotere stallen of schuren uit de omgeving. Door zijn positie achter op het erf treedt het ‘achterhuis’ visueel op de achtergrond en past daarmee goed bij de kleinschaligheid van de bebouwing in de buurt.

Goeree Living Room
Goeree Hallway Roof
Goeree Hallway
Goeree Corridor Doors
Goeree Hallway Corridor
Goeree Pieces

snijpatroon geprefabriceerde houtelementen

Goeree Assembly

montage van de eetkamer

Goeree Dining Room

De functionele indeling volgt de ruimtelijke configuratie: in het grote volume achter op de kavel zijn alle private woonvertrekken zoals woonkamer en slaapkamers ondergebracht. Het ‘voorhuis’ is ingericht als open keuken en eetplek. Waar beide ‘huizen’ bij elkaar komen bevindt zich onder twee kappen de ruime woonkamer, met houtkachel, ouderwetse zitkuil en mezzanine en licht van alle kanten.

Goeree Kitchen
Goeree Study Room
Goeree Window Half
Goeree Bunk Beds
Goeree Bunk Beds Window
Goeree Study Room Door

De slaapkamers op de begane grond zijn sober en met schuifdeuren verbonden met de veranda en de tuin. De kinderslaapkamers op de verdieping zijn klein en compact en doen denken aan treincoupés met stapelbedden. Vanaf de bovenverdieping kijkt men uit over het eindeloos lijkende duinlandschap richting de zee. Een brede veranda met een ambachtelijke eikenhouten structuur van balken en planken verbindt de slaapkamers met de sauna en vormt een charmant contrast met het gladde oppervlak van de massiefhouten structuur binnenin het huis. Het met het huis mee ontworpen inbouwmeubilair met kasten en vele inbouwbanken ondersteunt de ruimtelijkheid.

Goeree Detail
Goeree Porch
Goeree Shower

Bij het huis horen tuinen en grasland. Hier wordt stap voor stap ingezet op een intensivering van de natuurlijke beplanting. Uiteindelijk zullen huis en landschap een eenheid vormen. De configuratie van de twee volumes, de verschillende halfomsloten buitenruimten, de keuze voor natuurlijke kleuren en materialen en vooral de silvergrijzezilvergrijze patina van de houten gevelbekleding anticiperen op de beoogde harmonieuze verhouding tussen architectuur en natuur.

Goeree Garden Angle
Goeree Garden
Goeree Roofs