Lakbors Render Street View

stadje in de stad

stedelijk lyceum Lakbors

In een binnenterrein achter de Lakborslei in Deurne bouwen we een grote nieuwe school. Door de vreemde vorm en de krappe afmetingen van de kavel en de vele buren en stedenbouwkundige randvoorwaarden lijken de ambities van het schoolbestuur en de werkelijkheid niet bij elkaar te passen.  Toch biedt de beschutte ligging verrassende mogelijkheden voor een groene en huiselijke leer- en leefomgeving.

locatie:Antwerpen Deurne
wedstrijd:2016 (1e prijs), wedstrijdpool stad Antwerpen
bouwheer:SO Antwerpen met AG Vespa
ingenieur stabiliteit:Util Brussel
ingenieur technieken:Ingenium Brugge
installatietechnisch adviseur wedstrijdfase :JanPiet vd Weele
Web Lakborslei Bestaand

bestaande situatie met de 'chalets' aan de straat en de bestaande schoolgebouwen binnen het bouwblok

Web 192 Aerial160307

nieuwe situatie met de gerenoveerde 'chalets' en het nieuwe schooldorp binnen het bouwblok

Het onderwijs in middelbare beroepsschool richt zich op zorg, welzijn, koken en sport. De vakken en studierichtingen delen hun behoefte aan huiselijke ruimten, zijn echter inhoudelijk volledig verschillend. De nieuwe school is daarom ontworpen als een stad in het klein en bestaat uit verschillende herkenbare huizen, een centraal plein, tuinen en patio’s. De huizen hebben ieder hun eigen karakter en functie en vormen ieder voor zich ruimtelijke en functionele eenheden. In het grootste en centrale huis zijn de turnzaal en het studiecentrum ondergebracht. De refter, vormgegeven als breed aangelegd foyer, verbindt de huizen met elkaar. 

Lakbors Render Outdoor Room
Lakbors Model 2

Verscholen in het bouwblok bevond zich op de ooit ruime en groene kavel vanaf het begin van de vorige eeuw een openluchtzwembad. De twee bijhorende gebouwen aan de Lakborslei deden door hun opvallende verschijning denken aan buitenmaatse vakantiechalets. In het overdadige interieur waren salons, restaurant en een bioscoop ondergebracht. De chalets bepalen nog steeds het beeld van de overigens gelijkvormige rijwoningen om het bouwblok heen. Ze zijn reeds in de jaren 60 verbouwd tot onderwijslokalen. We integreren beide gebouwen in de nieuwe school.  Met hun kenmerkende dakvormen en hun historische betekenis vormen ze het ruimtelijke en architecturale vertrekpunt voor de nieuwbouw in het binnenterrein. 

Lakbors Boat Drawing
Lakbors Situatie

Het onderwijs in de nieuwe school richt zich voornamelijk op het welzijn van mensen. Er wordt veel aandacht besteed aan zorg, verzorging, schoonheid, gezondheid en koken. Het ontwerp van de school reflecteert de ambitie van het onderwijs. 

De kenmerkende dakvormen zijn van binnenuit zicht- en voelbaar en bepalen de sfeer. Veel lokalen hebben directe toegang naar buiten. Naast de keukendeur kunnen kruidentuinen worden aangelegd. De zorglokalen hebben aan verschillende kanten uitzicht en eigen buitenruimten.

Lakbors Render Courtyard
Lakbors Plan Kelder
Lakbors Plan 1St
Lakbors Plan 2Nd
Lakbors Plan 3Rd
Lakbors Plan Roof
Lakbors Section
Lakbors Open Leercentrum Color 2

De ruimtebehoefte van de school is groter dan de site binnen het ruime maar volgebouwde bouwblok kan bevatten. Om het forse gevraagde volume van school en gymzaal op de site stedenbouwkundig en ruimtelijk aanvaardbaar te maken stellen we voor de gymzaal en enkele praktijklokalen in het souterrain onder te brengen. Een ruime patio met balkon en brede trap naar boven waarborgt het uitzicht, het licht en de ruimtelijke kwaliteit van de in het souterrain gelegen klaslokalen. 

Lakbors Structure Diagram
Lakbors Axo

De school is georganiseerd rondom een plein tussen oud- en nieuwbouw. Het plein is dé ontmoetingsplek voor de leerlingen. De refter is direct aan het plein gelegen en vormt het sociale en ruimtelijke hart van het gebouw. Hij dient als lunch- en vertoefruimte, informele werkruimte en ontmoetingsplaats. Hiernaast vormt de refter een brede tribune waarvandaan men de activiteiten in de gymzaal kan volgen. 

Lakbors Open Leercentrum 2
Lakbors Open Leercentrum 4
Lakbors Open Leercentrum 3
Lakbors Open Leercentrum Line
Lakbors Refter 1
Lakbors Refter 2
Lakbors Gym 3
Lakbors Gym 2
Lakbors Gym 1
Lakbors Render Patio