Lebeau Gerechtsplein

eenheid in verscheidenheid

gemengd bouwblok Lebeau Sablon

In de loop van de 20ste eeuw is het appartement in Brussel ontwikkeld tot een kunstvorm.

De stad heeft het leven in stedelijke appartementen aantrekkelijk en cultureel aanvaardbaar gemaakt. Met ons project verwijzen we naar de rijke geschiedenis van huisvesting die Brussel lijkt te bieden, zowel expliciet als impliciet.

Tegelijkertijd erkennen wij de behoefte aan ademruimte voor mensen die in een stad als Brussel wonen. Om die reden hebben we een blok ontworpen met een stedelijk gezicht en een intens geplant groen binnenhof. Een eigentijdse levensstijl met voldoende privacy, nabijheid van de natuur en de bruisende diversiteit van de binnenstad sluiten elkaar niet uit. Integendeel!

locatie:Brussel BE
status:webstrijdontwerp, 1e prijs
jaar:2018
samenwerking:MaccreanorLavington: MLA+
opdrachtgever:Immobel
Lebeau Diagram Vertical

project A Het Groene hof (ontwerp KSA) project B Gerechtsplein, studentenhotel (ontwerp MLA+) project C Lebeaustraat, winkels en appartementen (ontwerp KSA) project D Hoekgebouw Grote Zavel, winkels en appartementen (ontwerp MLA+) project E restauratie en renovatie Paille gebouw, kantoren (ontwerp KSA) project F Ruisbroekstraat, café en appartementen (ontwerp MLA+)

Lebeau Morandi

Giorgio Morandi, Stilleven met flessen, 1942

Voor ons symboliseren de schilderijen van Morandi de organisch gegroeide stad. De stillevens tonen het harmonieuze bestaan van verschillende objecten in milde kleuren en zorgvuldig geregistreerd licht. Terwijl we in de hedendaagse stad werken, waarderen we architecturale en sfeervolle keuzes die in het verleden zijn gemaakt. Door een harmonieus palet van kleuren en materialen te kiezen voor de gebouwen die we nu bouwen, met respect voor het bestaande, kunnen we verschillende vormen, talen, programma's en benaderingen toestaan en doorgaan met het bouwen van leefbare, organische, meerlagige steden met duurzame kwaliteiten.

Met ons voorstel omarmen we het pre-moderne karakter van de wijk. We nemen architecturale kenmerken over die het beeld bepaalden voordat het huidige kantoorgebouw werd gebouwd. Onze interventie richt zich op het verbeteren van de waardigheid van het Gerechtsplein en probeert op een eigentijdse manier de oorspronkelijke schoonheid van de Lebeaustraat en het Ruisbroekplein te herstellen. De nieuw ontworpen gevels aan de Strostraat vormen een harmonieuze muur waar de monumentale gevel van Hotel Telephonique opvalt. Tenslotte past ons gebouw op de Zavel naadloos in de omgeving en draagt het bij aan de belangrijkste openbare ruimte in het gebied, de Grote Zavel.

Lebeau Sablon
Lebeau Retail
Lebeau Ruysbroek
200 Lebeau Sablon Axonometrie Web

Het nieuwe project biedt de mogelijkheid om een hoogwaardige groene ruimte aan de wijk toe te voegen. In ons voorstel is de tuin net zo belangrijk als de gebouwen zelf, omdat ze zowel fungeert als een logistieke hub en een groene long. De afmetingen van het binnenhof worden zo royaal mogelijk gehouden. Ons doel is een intens beplante natuurlijke oase die de volledige oppervlakte bestrijkt. Het tuinontwerp met zijn natuurlijke reliëf en beplanting versterkt een gevoel van ruimte. Het garandeert de privacy van bewoners en huurders en biedt schaduw, uitzicht, zuurstof en karakter.

Lebeau Garden Crop
Lebeau Cascade

referentieproject: 'la Cascade', Brussel 1939. De architectuur van het gebouw combineert de moderne vormen en lichtgewicht materialen van zijn tijd (geglazuurde tegels en gebogen glas) met een traditioneel gematerialiseerde plint.

Lebeau Model Tilted

maquette door Archimpact

Lebeau Tiles
Lebeau Plan Zoom

Met een nieuw, sculpturaal gebouw langs de Lebeaustraat herstellen we het dubbelzijdige expressieve karakter van de straat. Het nieuwe gebouw bestaat uit een kwalitatief hoogwaardige plint voor commercieel gebruik die in hoogte varieert. We stellen voor om de natuursteen uit het bestaande gebouw opnieuw te gebruiken. De verdiepingen daarboven bekleden we met tegels die overeenkomen met de kleur van de plint. Met een goed uitgebalanceerd kleurenschema krijgt het gebouw een tijdloze en verfijnde uitstraling.

Lebeau Line Living
Lebeau Line Bedroom
Lebeau Section Short
Lebeau Paille Pic

Na de restauratie en renovatie wordt het voormalige Hôtel Central Telephonique een veelzijdig, eigentijdse kantooromgeving voor verschillende bedrijven die op zoek zijn naar hoogwaardige, representatieve ruimtes, in overeenstemming met het specifieke karakter van de wijk.

Lebeau Paille Line Attic

Ons voorstel voor de restauratie en verbouwing van het Paille-gebouw heeft als doel de oorspronkelijke gevels te herstellen. Tegelijkertijd streven we naar de volledige restauratie van de belangrijkste interieurelementen, zoals de prachtige trappen en de indrukwekkende dakconstructie.

Om volledig gebruik te maken van de karakteristieken en ruimtelijke potentie van het gebouw, veranderen we het (niet-originele) deel van de zolder. Het nieuwe gedeelte is zorgvuldig afgestemd op de potentie van de zolder door vides en tussenverdiepingen te introduceren die slechts gedeeltelijk de breedte van het gebouw innemen. Voor extra daglicht voegen we verschillende, bescheiden dakkapellen toe die uitkijken op de binnentuin.

Lebeau Plan Paille1
Lebeau Plan Paille2
Lebeau Model Duo